Arkitektur och design i bokform

Varje förlag ser till att profilera sig inom ett visst fält. Här försöker det nå en nivå som vittnar om den yrkeskunskap som ligger förlaget till grund. För Andina är det arkitektur som är det tongivande ämnet. Förlaget ger ut litteratur inom många andra ämnen också, men det är arkitektur och till viss mån även design som är specialiteten. Med hjälp av sakkunniga skribenter, skickliga illustratörer och riktigt bra grafiker lyckas förlaget gång efter annan ge ut litteratur i ämnet som håller en oerhört hög nivå.

Det är framför allt arkitektur från 1920 och framåt, som är förlagets specialområde. Le Corbusier, Renzo Piano, Rem Koolhaas, Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto, Frank O. Gehry och Oscar Niemeyer är några av de namn som varit tema för förlagets utgåvor. Arkitektur har inflytande på det visuella landskapetArkitektur som var nytänkande för sin tid och till del fortfarande är enormt radikal och för många människor helt främmande. Denna radikala arkitektur hade ofta sina rötter i fullständiga samhällskoncept, som hos Le Corbusier, och ur denna kompletta filosofi härrörde hans verk, som av denna anledning för många är radikalt. Det populära programmet Stil hos Sveriges Radio har tillägnat ett avsnitt åt honom – här kan du lyssna på det.

Design och arkitektur är nära vänner

Nära arkitekturen ligger designen, och lika fascinerande är denna i sin moderna tappning. Moderna klassiker ur den danska skattkistan samsas med annan nordisk genial design. Japansk minimalism och uppmärksamhet för detaljer ställs i kontrast till amerikansk storslagenhet och italiensk våghalsighet. Arkitektur och design ekar samma anda beroende på var de respektive formerna har sina rötter. En hållare för hushållspapper från Alessi har en liknande enkelhet och lekfullhet till form och ton som ett höghus ritat av Renzo Piano. Alvar Aaltos klassiska, vågformigt veckade vas har en renhet i linjerna som återkommer i de hus han ritade. Den grundläggande känslan hos en av den moderna arkitekturens och designens mästare är glasklar och igenkännbar och just detta gör dem till mästare.